Semiotiek

Semiotiek, wat is dat eigenlijk?

Om straight to the point te gaan betekend semiotiek letterlijk dat het gaat over de leer, kunsten en betekenis van tekens, symbolen of plaatjes.

Binnen CMD komt dit begrip vaak voor, en is het ook handig om te gebruiken. Om semiotiek in afbeeldingen te kunnen zien is erg goed voor het creatief denken. Op deze manier bekijk je een afbeelding met meerdere interpretaties  en leer je dus dieper en meer out of the box te denken dan normaal.

Verder geeft semiotiek ook de mogelijkheid om goed na te denken over je eigen product, voorbeeldje: Stel jij bent bezig met een reclamecampagne voor een keukenbedrijf. Het idee van de reclame is dat het in dezelfde moderne huisstijl wordt gepresenteerd als dat de keukens zijn. Nu zou het semiotiek gezien niet echt kloppen wanneer je dan met een felgekleurde huisstijl aan komt zetten wat meer weg heeft van een indoor speeltuin, omdat de afbeelding dan niet klopt bij wat het doel is van campagne.

Semiotiek wordt vaak onderverdeeld bestaande uit drie kopjes, de betekenis, het doel en de gebruiker. Bij de betekenis heeft het vooral betrekking op de makers van het product, die weten waar het product officieel voor staat. Het doel kan iets zijn, bijvoorbeeld de klant zich laten inleven, echter kan dit nog wel eens mislopen wanneer er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de doelgroep, want als laatste is de interpretatie bij de gebruiker zelf in te vullen door hem of haar, en misschien is dat wel zo anders bij de gebruiker dan bij de makers, dat ze hun doel mislopen. Deze drie punten zijn dus goed om over na te denken wanneer je met een project bezig bent en wanneer je van semiotiek afhankelijk bent.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s