semiotiek

Semiotiek staat voor het geven van een betekenis aan beelden en tekens. Die beelden en tekens kunnen van alles zijn van verkeersborden tot de i bij een infopunt. Het mooiste voorbeeld van semiotiek vind ik de gloeilamp waar we het vandaag in de les nog over hadden. Volgens het boek zijn er 2 verschillende semiotische. Die van Charles Sanders Peirce & Roland Barthes.

Die van Charles Sanders Peirce maakt 3 soorten verbanden.
– Iconisch: het teken toont gelijkenis met iets anders, wat betekent dat het iconische verband kan worden begrepen op basis van uiterlijke gelijkenis.
– Indexicaal: het teken vertoont een belangrijk verband met het object zonder dat het teken op het object lijkt. Indexicale verbanden kunnen dus worden afgeleid en gerelateerd zijn aan ervaring.
– Symbolisch: het verband is gebaseerd op afspraken, cultuur of traditie.

Bij die van Roland Barthes spelen waarden en normen een grote rol.
– Denotatief: het teken wordt herkend, op basis van de kennis die men heeft, maar dit betekent niet dat het teken ook begrepen wordt.

– Connotatief: het teken wordt begrepen/gewaardeerd. Waarden en ervaringen spelen dus een rol bij connotatie.

Voor een CMD’er is semiotiek heel erg belangrijk. Door semiotiek kan het product of verhaal veel makkelijker en duidelijker naar de gebruiker gemaakt worden. Ook kun je door het gebruik van semiotiek veel meer vertellen in een korte tijd. Dit is belangrijk is ons vakgebied, want niemand gaat een reclame of poster voor 5 minuten bekijken, ook gaat niemand een a3 vol tekst lezen. Dus als je de semiotiek op een goede manier toe past kun je je werk gelijk een stuk groter maken en fijner voor de gebruiker

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s