Semiotiek wat is dat nou?

Volgens het boek Beeldtaal en andere literatuur betekend Semiotiek een betekenis geven aan tekens. Maar wat zijn tekens? Woorden, Beelden en geluiden dit zijn allemaal tekens. Denk aan de sirenes op maandag precies 12 uur dat is een teken.
In het boek beeldtaal staan twee verschillende semiotische theorieën, die van Charles Sanders Peirce. Peirce onderscheidt drie typen verbanden tussen het teken en dat waar het teken naar verwijst:
– Iconisch: het teken toont gelijkenis met iets anders, wat betekent dat het iconische verband kan worden begrepen op basis van uiterlijke gelijkenis.
– Indexicaal: het teken vertoont een belangrijk verband met het object zonder dat het teken op het object lijkt. Indexicale verbanden kunnen dus worden afgeleid en gerelateerd zijn aan ervaring.
– Symbolisch: het verband is gebaseerd op afspraken, cultuur of traditie.

 

de tweede semiotische theorie is die van Roland Barthes. Volgens de theorie van Barthes krijgen tekens op twee verschillende niveaus een betekenis

– Denotatief: het teken wordt herkend, op basis van de kennis die men heeft, maar dit betekent niet dat het teken ook begrepen wordt.

– Connotatief: het teken wordt begrepen/gewaardeerd. Waarden en ervaringen spelen dus een rol bij connotatie.

Als CMD’er is het handig om te weten wat voor tekens er zijn en wat de theorie hier achter is. Het gebruiken van beelden is veel sneller en effectiever om aandacht te krijgen. Dit zie je ook aan tv reclames. Niemand heeft zin om een heel boekwerk te lezen. Ook is dit tijds technisch helemaal niet mogelijk in een korte reclame. één teken kan zoveel informatie bevatten. Hierdoor kan je veel sneller aandacht van mensen krijgen en in een korte tijds periode veel meer informatie overbrengen. Dit kunnen wij als CMD’ers weer gebruiken in reclames, websites of waar je het ook voor wilt gebruiken.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s