Wat is semiotiek en hoe gebruikt een CMD’er dit in het werkveld?

Semiotiek

Een verzameling theorieën die gericht is op de betekenis van beelden. Ofwel: Hoe geven mensen in een communicatieve situatie betekenis. Elementen die betekenis dragen worden ook wel ‘tekens’ genoemd. Deze tekens zijn niet alleen in taal of beeld, maar in alles om je heen. (Er zijn semiotische analyses van foto’s, schilderijen, romans, gedichten, gebouwen, design, zelfs van schoenveters).

Ook geluid kan een teken zijn, denk aan de eerste maandag van de maand 12 uur. Iets is pas een teken wanneer het waarneembaar is en iets vertegenwoordigt dat niet aanwezig is: een object waarnaar verwezen wordt. Letters vertegenwoordigen bv. een klank, beelden vertegenwoordigen dat wat is afgebeeld, en bv de schoenveters kunnen een uitspraak vertegenwoordigen als: ik ga met de mode mee. 

Vaak geeft de plaats, de omgeving of context van het teken aanwijzing in welke richting je betekenis moet zoeken. Om tekens te begrijpen moeten we de ‘code’ kennen. Zo kunnen we de boodschap coderen en een betekenis aan het teken geven. Natuurlijk moeten we rekening houden met de context van het teken en de combinaties van tekens samen. Bijvoorbeeld een rood verkeerslicht betekend ‘STOP’, maar in andere situaties kan dit een andere betekenis hebben.

Als CMD’er maak je veel gebruik van beelden. Een beeld hoeft van zichzelf niet veel te zeggen, maar het kan wel als mooi, indrukwekkend, grappig of verdrietig gezien worden. Wanneer er een boodschap achter dit beeld zit dan kan het ontwerp al een heel andere indruk achterlaten. Bijvoorbeeld het verkeersbord van de man met het kindje (voetpad) heeft een heel andere betekenis dan een foto met een vader en kind in een artikel over gescheiden ouders. In dit artikel over gescheiden ouders zul je dus minder snel een afbeelding van het verkeersbord gebruiken, omdat dit een heel andere boodschap/indruk overbrengt dan dat jij hebt bedoeld.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s