Wat is semiotiek en hoe kunnen wij het als CMD’ers toepassen?

Semiotiek is de leer van de betekenis en het proces van de betekenisgeving van alles om ons heen. Iets makkelijker geformuleerd: het jezelf afvragen wat iets betekend en waarom.

Deze betekenissen kunnen wij aan dingen toedragen door middel van tekens: elementen die ons iets zeggen. Zo snappen wij meteen dat een cartoon karakter met een gloeilamp iemand is met een idee. Dit komt door een teken: de gloeilamp. Ook context, samenhang met andere tekens en interpretatie spelen een belangrijke rol in de semiotriek.

Volgens Peirce zijn er drie soorten relaties tussen tekens en hun betekenis: iconische, indexicale en symbolische relaties. Iconische tekens lijken op hetgene dat ze verbeelden: een plaatje van een snelweg verbeeld daadwerkelijk een snelweg. Indexicale tekens verbeelden iets dat verwant is aan waar het voor staat en is altijd concreet. Rook duidt op vuur, een sneeuwvlokje duidt op kou. Symbolische tekens gaan een stapje verder en zijn gebasseerd op afspraken en alleen herkenbaar met de juiste kennis. Bijvoorbeeld symbolen voor religies.

Volgens Barthes is de betekenis van tekens op twee niveaus te verdelen: denotatief en connotatief. Denotatie is alles wat je kan herkennen van wat er is afgebeeld. Primaire denotatie is wat iedereen kan zien: bijv. kleuren, vormen en grootte. Secundaire denotatie is wat je alleen kan weten met meer kennis over het onderwerp: bijvoorbeeld dat je je vriendje Pietje in een foto herkend. Connotatie is het begrijpen en waarderen van het afgebeelde, op primair niveau is dit cultureel bepaald, op secundair niveau is dit persoonlijk en subjectief.

Als CMD’er is het belangrijk om bij semiotiek stil te staan om de juiste betekenis over te dragen in je producten voor jouw doelgroep. Zo wil je niet een huilend kind gebruiken om kinderspeelgoed te promoten. Voor jou is het misschien duidelijk dat hij huilt van blijdschap, maar voor de ontvanger kan dit verkeerd vallen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s