Wat is semiotiek en hoe kunnen wij het gebruiken?

Semiotiek ook wel de manier waarop wij als personen betekenis geven aan communicatieve elementen. Dit is niet alleen bij tekens in taal of beeld maar in alles om on heen voorbeelden hiervan zijn foto’s, films, schilderijen en geluiden denk bijvoorbeeld aan de bel die je hoort bij spoorwegovergangen. Om te begrijpen wat deze bel betekend moeten we de “code” kennen zoals de letters lezen, de taal spreken etc.

In de semiotiek zijn twee verschillende theorieën die van Charles Sanders Peirce en die van Barthes. Volgens Sanders zijn er drie typen verbanden te onderscheiden tussen het teken en hetgeen waar het naar verwijst. Iconische tekens zijn tekens waarmee personen direct het verband kunnen leggen tussen het teken en het object waardoor het een betekenis krijgt, dit hangt ook af of de personen het object herkennen.Indexicale tekens zijn tekens waarbij het teken en het object niet op elkaar lijken maar toch een verwijzing hebben naar elkaar, Dit komt door de ervaring die kunnen personen hebben tussen het tekenen en het object. Symbolische tekens zijn de tekens waarmee er een associatie wordt gelegd op grond van gemaakte afspraken.

De 2de theorie die van Barthes is een andere semiotische theorie.Volgens Barthes krijgen tekens betekenis op 2 verschillende lagen en 4 verschillende niveaus. Denotatief word pas herkend door personen op het moment dat zijn kennis hebben van de wereld waardoor zij de tekens een betekenis kunnen geven. Bij Connotatief wordt de betekenis gegeven uit de interpretatie van de persoon zelf.

Waarom is semiotiek belangrijk voor een CMD’er?

Alles wat wij maken als CMD’er kan pas een goede uitwerking hebben op de doelgroep als wij zorgen dat de tekens zowel voor tekst, afbeeldingen en vormen begrepen worden door de doelgroep en zij de associaties maken die wij zouden willen zien om te controleren of het gemaakte werk hetgeen brengt wat wij willen vertellen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s