Wat is semiotiek

Semiotiek zijn objecten, beelden en geluiden die een betekenis hebben. Hieronder vallen niet alleen de tekens die een grote betekenis hebben maar ook de kleinere. Zoals bijvoorbeeld je wekker die af gaat dit heeft als betekenis dat je op moet staan.

Vaak is de gebruiklocatie erg belangrijk om de juiste conclusie te kunnen trekken over een teken. Zo kan een foto van een man en een kind op een poster in een kleuterschool empathie opwekken. En dezelfde foto op een website met voorlichtingen over kinderporno een naar gevoel opwekken.

Om de juiste conclusie van een teken te kunnen trekken zijn een aantal competenties nodig. Zo moet je bijvoorbeeld de letters kunnen lezen, de taal spreken, culturele codes kennen, etc. Maar buiten dat om moet je ook nog nieuwsgierig zijn naar wat de boodschap achter een teken is.

Wanneer het verband tussen een object en het teken niet hecht is wordt dit een indexicaal teken genoemd. Hierbij lijken de objecten niet op elkaar maar hebben ze een belangrijke verwantschap. Een voorbeeld hiervan is waar rook is is vuur.

Roland Barthes heeft vastgesteld dat binnen de semiotiek er spraken is van twee lagen in de betekenis achterhalen van tekens namelijk denotatief en connotatief. Denotatief betekent begrijpen wat er te zien is in het beeld. Connotatief betekent de gevoelswaarde uit een beeld kunnen halen.

Als CMD’er kan ik door me te verdiepen in wat mensen voor een gevoel/connectie hebben bij een teken ervoor zorgen dat de boodschap die ik wil uitzenden ook aankomt op de manier zoals ik deze bedoeld heb. In het werkveld kun je hierdoor dus mensen beïnvloeden door een gevoel op te wekken dat aanzet tot een aankoop of symphatie opwekt met iets waar ze dit eerst niet mee hadden, etc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s