Semiotiek is overal

Semiotiek houdt eigenlijk letterlijk in: ik zie iets en waar denk/koppel ik aan als ik het zie of wat voor gevoel krijg ik hierbij. Herken ik het ja of nee?

Bijv. Een persoon die een schilderij ziet van fast food kan het beeld eraan koppelen dat het ongezond en vies is, maar iemand anders kan het beeld eraan koppelen dat het heerlijk is. Of een bepaalde herinnering. Je hebt dan de theorie van Peirce en de theorie van Barthes. Barthes heeft een meer psychologische theorie en Peirce meer een verwijzende theorie.

In je werkveld kun je semiotiek gebruiken om je concept of prototype te verbeteren en te kijken wat mensen ergens van vinden. Met semiotiek kun je symbolen, gevoelens, ervaringen of aangeleerde dingen opwekken door een bepaald beeld te creëren. Het gaat om de indrukken, gevoelens en verwijzing en wat voor indruk, gevoel, of verwijzing jij wil afgeven bij iets wat jij hebt gemaakt.

In de CMD-wereld zijn er ook vele processen. Wanneer jij bijvoorbeeld een poster moet maken voor het WNF dan ga jij kijken hoe jij met een poster kunt inspelen op gevoelens van mensen, hoe jij zorgt dat zij zich aanmelden voor het WNF en maandelijks/jaarlijks een geldbedrag storten. In dit geval is de poster een teken. De poster hoort dus medeleven af te geven en te zorgen dat mensen zich ergens bij aansluiten.

Ga jij er foto’s indoen van mishandelde dieren die gevoelens opwekken bij mensen wat hen verdrietig maakt, zodat zij geld doneren. Of vind jij het juist belangrijk dat mensen zien hoe het wél kan, dus van dieren in het wild die een relatief goed leven hebben, waar ze een blij gevoel bij krijgen en geld doneren. Je moet bij zulke opdrachten dan nadenken over het proces van gevoelens van mensen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s