Narrativiteit en storytelling

Om storytelling te kunnen begrijpen moet je uitgaan van narrativiteit. In normaal taalgebruik noemen we dit ook wel ‘verhaal’. Je kan narratief definiëren als een keten van gebeurtenissen in een oorzaak/gevolg relatie dat plaats vindt in tijd en ruimte. Het is zowel de verhaaltheorie als de verteltheorie.

Het is kenmerkend voor een narratief dat het een begin, midden en einde heeft, maar volgens Matt Chan van TEDx Talks moet je verhaal ook een punt hebben. Hij zegt dat je als eerste je publiek moet vastleggen. Wanneer je het verhaal aan het creëren bent, begin dan met wat jij al weet. Wanneer je probeert om je publiek te ‘veroveren’, begin dan met wat zij al weten over het bepaalde onderwerp. Maar wat als je niet weet wat zij al weten? Dan moet je volgens Matt terugvallen op je levensgebeurtenissen. Het terugvallen op gedeelde ervaringen is de key tot een publiek ‘veroveren’. Hij noemt als voorbeeld waarom zijn programma over verzamelaars zo goed werkt. Iedereen heeft wel die ene lade met troep. Bijvoorbeeld de sleutelhanger uit Disneyland, de gesigneerde foto van een bekende Nederlander, enzovoort. Daardoor zul je eerder begrijpen waarom deze verzamelaars een bepaalde waarde aan hun spullen hebben.

“Knowing your audience is the key to capturing one” – Matt Chan.

Als CMDer is storytelling en narrativiteit erg belangrijk omdat je probeert de mensen aan te trekken voor jouw klant. Neem bijvoorbeeld de Albert Heijn. Doordat zij in hun tv reclames steeds gebruik maken van dezelfde acteur krijgen mensen een bepaald beeld van de AH. Namelijk dat het een gezellige, vertrouwelijke en kindvriendelijke winkel zijn. Ondanks dat deze acteur niet meer in hun reclames speelt heeft hij wel een bepaalde toon gezet. De Albert Heijn zal hierdoor voor veel mensen nog steeds deze gevoelens opwekken.

  1. Daphne Dijkerma (23 juli 2007). It’s still storytelling. Geraadpleegd op 13 februari 2017, van https://www.frankwatching.com/archive/2007/07/23/its-still-storytelling/
  2. Matt Chan (27 januari 2015). What Great Storytellers Know: Matt Chan at TEDxSeattle. Geraadpleegd op 13 februari 2017) van https://www.youtube.com/watch?v=04DJ3UPe2p8
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s