Narrativiteit & Storytelling

Narrativiteit
Om storytelling te kunnen begrijpen moet je uitgaan van narrativiteit. Wat is narrativiteit? Met narratief wordt verhaal bedoeld. Dit kan je definiëren als een keten van gebeurtenissen in een oorzaak/gevolg relatie dat plaats vindt in tijd en ruimte. Kenmerkend voor een narratief is dat het een begin, midden en einde heeft. Het karakter gaat zo een verandering door. Bij het begrijpen van een narratief concept probeert een toeschouwer/gebruiker de samenhang van een set gebeurtenissen te begrijpen. Narratieve elementen in een verhaal zijn de ingrediënten als tijd, ruimte, conflict en personage.

Storytelling
Storytelling is het toepassen van verhalen om een doel te bereiken. Dat doel kan simpelweg het bieden van amusement zijn, maar vaak is er meer. Storytelling is namelijk een ideale manier om contact te maken, mensen te raken, zingeving of helderheid te bieden, fans te krijgen of de saamhorigheid te vergroten. Of allemaal.

Waarom storytelling?
Verhalen vormen een effectieve manier om te communiceren en tot resultaten te komen. Bij grafieken of veel feiten en cijfers haken we al snel af. Verhalen bieden een samenhang, daardoor kunnen we iets beter begrijpen, onthouden en doorvertellen. Een verhaal, op de juiste manier verteld, kan mensen raken en tot actie aanzetten. Zo bepalen verhalen de manier waarop we denken en daarmee ook ons leven.

Als CMD’er is storytelling en narrativiteit belangrijk omdat het de doelgroep meer aanspreekt dan een eenzijdig verhaal over jouw product of dienst. De doelgroep krijgt een gevoel bij jouw merk en wanneer ze achter jouw verhaal staan, kun je de doelgroep vervolgens actief aan je merk binden en voor je laten spreken. Een voorbeeld van een merk dat storytelling succesvol gebruikt is Dove. Zij staan bekend om hun aangrijpende video’s waarin zij ‘gewone’ vrouwen aan het woord laten in plaats van slanke modellen.

Bronnen:
Dijkerman, D. (23 juli 2007). It’s still storytelling. Geraadpleegd op, 13 februari 2016, van https://www.frankwatching.com/archive/2007/07/23/its-still-storytelling/
Van Iersel, S. Wat is storytelling?. Geraadpleegd op, 13 februari 2016, van http://sigridvaniersel.nl/wat-is-storytelling/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s