Narrativiteit & Storytelling

Storytelling
Storytelling is het gebruik maken van verhalen om een doel te bereiken. Het doel kan puur amusement zijn, maar vaak gebruiken mensen het voor veel meer dingen. Verhalen vertellen is namelijk de ideale manier van contact maken, mensen raken, saamhorigheid vergroten, etc. Verhalen vertellen vormt een effectieve manier om tot resultaten te komen. Dit komt doordat onze hersenen hier van houden, want we willen een actieve held, die een obstakel overwint en een gesloten einde. Door deze punten te gebruiken onthouden mensen het beter. Storytelling wordt dus gebruikt om mensen te raken en tot actie aan te zetten.

Narrativiteit
Een ander woord voor verhaal, een keten van gebeurtenissen in een oorzaak/ gevolg relatie dat plaats vindt in tijd en ruimte. Het heeft een begin, midden en einde. Het karakter in het verhaal maakt een verandering mee. Die dingen zijn een standaard als je een verhaal vertelt. Als de gebruiker de samenstelling in een verhaal niet snapt gaat diegene dat zelf doen. Narratieve elementen zijn de formele bouwstenen in een verhaal. Narratieve elementen zijn tijd, ruimte, conflict en personage. In een verhaal werk je naar een climax toe en daarna gebeurt er weer iets waardoor het verhaal door kan.

Voor een CMD’er zijn deze 2 punten erg belangrijk, omdat je verhalen vertellen bij allerlei dingen kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld in de reclame wereld terecht komt dan zul je mensen moeten overhalen om iets te kopen. Dan moet je storytelling gebruiken, want zoals in het stuk stond ‘Storytelling wordt gebruikt om mensen te raken en tot actie aan te zetten’. En dit is de hele bedoeling van je reclame, het aanzetten tot actie.

 

 

Dijkerman, D. It’s still storytelling. Geraadpleegd op, 13 februari 2017, van http://www.frankwatching.com/archive/2007/07/23/its-still-storytelling/

Van Iersel, S. Wat is storytelling?. Geraadpleegd op, 13 februari 2017, van http://sigridvaniersel.nl/wat-is-storytelling/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s