Narrativiteit & Storytelling

Narrativiteit is een verhaal in de meeste begrippen. Het is gedefinieerd als een groep gebeurtenissen die een oorzaak en gevolg relatie hebben en wat zich afspeelt in de tijd en ruimte. Een narratief heeft altijd een begin, een middenstuk en een einde. Het karakter of hoofdpersonage maakt een of meerdere veranderingen door welke zijn/haar/het leven beïnvloeden. De Narratieve Elementen zijn de bouwstenen van een verhaal of van een concept. Door het Narratieve concept te begrijpen, kan een gebruiker de samenhang van de keten gebeurtenissen begrijpen. Er wordt dan dus gelet op coherentie in een concept en of er structuur in het verhaal zit. Is er geen structuur hierin dan wordt deze gemaakt en/of bedacht door de gebruiker zelf.

Narratieve elementen zijn tijd, ruimte, conflict en personages. Een conflict maakt gebruikt van drama, waardoor het verhaal de “opwinding van Aristoteles” meekrijgt. In een getekende vorm kun je het zien als een lijn die stijgend naar een climax opwerkt, waarna vervolgens de lijn sterk daalt en het einde aankondigt van het verhaal. Een verhaal heeft meestal ook meerdere plotwendingen waardoor het verhaal boeiend blijft, interessant en voorstuwing meekrijgt.

Zowel tijd, ruimte als personages kunnen invloed uitoefenen op het conflict en drama en dus het gehele verhaal. In de nieuwere vorm van vertelling in films, televisie, reclames en games worden verschillende verhaallijnen door elkaar gebruikt en deze verhalen kunnen ook op andere momenten zich afspelen.
Door Narrativiteit toe te passen in bijvoorbeeld een reclame, kan de doelgroep mee worden genomen in het verhaal wat jij als vormgever wilt vertellen. Hierdoor kun je de doelgroep proberen over te halen om tot een actie over te gaan, vooral als de personages die voorkomen in de reclame samenhang vertonen met de doelgroep.

1. Daphne Dijkerman (23 juli 2007). It’s still storytelling. Geraadpleegd op 13 februari 2017
https://www.frankwatching.com/archive/2007/07/23/its-still-storytelling/
2. G.J van den Bork (2012). Algemeen Letterkundig Lexicon. Geraadpleegd op 13 februari 2017 http://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/dela012alge01_01_03091.php

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s