Storytelling en Narrativiteit

Storytelling is het overbrengen van een verhaal met daarbij de bedoeling een boodschap over te brengen of om emoties los te maken. Een goed verhaal voldoet aan minstens twee van deze drie punten:

  • Het verhaal bestaat uit narrative elementen
  • Het verhaal maakt emoties los bij de ontvanger
  • Het verhaal is authentiek en waar of waarachtg

Het is een eeuwenoud begrip dat natuurlijk aanvoelt en vaak toegepast wordt.

Narrativiteit is simpel gezegd; een verhaal. Iets officieler is het een keten van gebeurtenissen in een oorzaak/gevolg relatie dat plaats vind in een tijd en ruimte. Een verhaal bestaat uit narratieve elementen. Dit zijn de ingredienten van het verhaal: plot, karakters, tijd en ga zo door. Een narratief heeft een begin, middenstuk en een einde.

Storytelling is heel belangrijk voor een CMD’er omdat het een succesvolle techniek is om je bedrijf een gezicht te geven of om een product bekendheid te geven en te verkopen. Ook kan het helpen complexe zaken begrijpbaar en helder uit te leggen. “If you can’t tell it; you can’t sell it”. Een goed voorbeeld van storytelling is de reclame van Google search in India waarin op een emotionele manier word verteld hoe twee oude vrienden elkaar terugvinden via Google.

 

Hagenaars, L. (11 juli,2014). Storytelling: 5 inspirerende voorbeelden. Geraadpleegd op 13 februari 2017, van https://weblog.hostnet.nl/2014/07/11/storytelling-5-inspirerende-voorbeelden/
Dijkerman, D. (23 juli, 2007). It’s still storytelling. Geraadpleegd op 13 februari 2017, (https://www.frankwatching.com/archive/2007/07/23/its-still-storytelling/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s