Storytelling & narrativiteit

Storytelling

Storytelling is een manier van communicatie waarbij gebruik wordt gemaakt van verhalen. Door middel van storytelling kun je een boodschap achter bijvoorbeeld een campagne tot leven wekken. Ons brein kan verhalen makkelijker onthouden dan losse informatie. De spiegelneuronen in ons brein worden getriggerd bij het horen of lezen van een verhaal; dit zorgt ervoor dat ons brein het je laat meemaken alsof je er zelf bij bent. Storytelling geeft een persoonlijk aspect aan een verhaal, waardoor je het minder snel zal vergeten.

Narrativiteit

De kenmerken die een verhaal tot een goed verhaal maken wordt narrativiteit genoemd. Een goed verhaal bezit altijd een begin, midden en einde, waarin het personage een verandering ondergaat. Narratieve elementen in een verhaal zijn ingrediënten als tijd, ruimte, conflict en personages. Als deze elementen de doelgroep aanspreken zal de boodschap goed worden ontvangen.

Het gebruik als CMD’er

Een boodschap overbrengen aan een doelgroep in bijvoorbeeld crossmediale uitingen is voor een CMD’er een must. Storytelling zal een grote rol spelen in het kunnen overbrengen van een boodschap. Dit zodat bijvoorbeeld jouw product meer aandacht krijgt en hierdoor beter in de markt ligt. Op basis van jouw doelgroep kan je een narratief concept kiezen. Wanneer dit goed wordt gedaan komt je boodschap goed en helder over. Ofterwijl, narrativiteit is een bouwsteen om tot een verhaal te komen, storytelling is de beleving van een verhaal.

 

Bronnen:

Redactie OVA.nl, 29 mei 2016, Storytelling | Definitie en Uitleg.

http://ova.nl/online-marketing/begrippenlijst/storytelling/

Maud Ebbekink van ConsumPsy, 21 juni 2013,
Storytelling-effect: Waarom is ons brein verliefd op verhalen?

https://www.frankwatching.com/archive/2013/06/21/storytelling-effect-waarom-is-ons-brein-verliefd-op-goede-verhalen/

Leo Widrich, 12 mei 2012,
The Science of Storytelling: Why Telling a Story is the Most Powerful Way to Activate Our Brains.

http://lifehacker.com/5965703/the-science-of-storytelling-why-telling-a-story-is-the-most-powerful-way-to-activate-our-brains

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s