Storytelling & Narrativiteit

Om storytelling te kunnen begrijpen moet je uitgaan van narrativiteit. De definitie van een narratief is een keten van gebeurtenissen in een oorzaak/gevolg relatie dat plaats vindt in tijd en ruimte, oftewel een ‘verhaal’.

Het doel van storytelling is om iets over te brengen, zodra dit op een verhalende manier wordt gedaan valt het onder storytelling. Een narratief heeft altijd een begin, midden en een eind. Narratieve (verhalende) elementen zijn dan ook de formele bouwstenen van een verhaal of concept. De narratieve elementen zoals tijd, ruimte, spanning en personage zorgen ervoor dat de aandacht van de doelgroep wordt getrokken en ook vastgehouden wordt.

Als CMD’er ben je constant bezig met storytelling en narrativiteit. Je probeert altijd iets over te brengen op je doelgroep, of dit nu een verhaal achter een film is of een promotie voor een of ander product. Een goed voorbeeld van narrativiteit en storytelling vind ik televisie series, en in het bijzonder de serie westworld. Hier is sprake van veel verschillende soorten verhaallijnen die de aandacht bij de doelgroep hoog houden. Door narrativiteit toe te passen in het CMD werkveld kun je mensen laten meeleven met het verhaal dat je wilt vertellen waardoor het meer indruk maakt.

  1. Daphne Dijkerma (23 juli 2007). It’s still storytelling. Geraadpleegd op 13 februari 2017, van https://www.frankwatching.com/archive/2007/07/23/its-still-storytelling/
  2. G.J van den Bork (2012). Algemeen Letterkundig Lexicon. Geraadpleegd op 13 februari 2017 http://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/dela012alge01_01_03091.php
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s