Stamppotweken bij Lidl

Tegenwoordig worden er erg veel stijlmiddelen gebruikt om het publiek te sturen of wellicht wel te manipuleren bij het bedenken wat hij of zij bedenkt bij een beeld, uitspraak of andere uiting. Dit wordt gedaan in affiches, krantenartikelen, reclames, campagnes, etc. 

Tijdens de stamppot weken bij Lidl is er een commercial waarbij twee meisjes elkaar iedere dag vragen wat ze die avond gaan eten. Eén van de meisje eet iedere dag stamppot wat haar vriendinnetje nogal vreemd vindt. Het beeld van twee vriendinnetjes op de basisschool die elkaar vragen wat ze die avond gaan eten is voor de gemiddelde ouder een normaal en herkenbaar beeld (ethos)

De twee kleine meisjes zorgen voor een herkenbaar beeld, want je bent ooit zelf ook klein geweest of hebt zelf een dochter. Ze roepen een herkenbaar en vredig gevoel op. Aan het einde van de commercial ziet het vriendinnetje wat ze gaan eten en als ze de ovenschaal ziet vindt ze dat geen stamppot. De commercial heeft een variatie op de stamppot weer, wat bij ouders het gevoel kan opwekken dat dit een makkelijke oplossing kan zijn voor een maaltijd op de eettafel (pathos)

De kindjes die het samen hebben over het avondeten dat iedere avond door ouders maar weer moet worden klaargestoomd staat in rijm met elkaar. Het zijn twee bekende beelden die in ons referentiekader bij elkaar horen.

Bronnen
Lidl (2016, 18 januari) Stamppotweken
Geraadpleegd op 27 februari 2017, van https://www.youtube.com/watch?v=7VAJTl7tez8

Broek, J. van den, Koetsenruijter, W., Jong, J. de, Smit, L. (2016)
Beeldtaal (2e editie) Amsterdam, Nederland: Boom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s