“Volkswagen: oud vrouwtje”

 

In deze grappige reclame van Volkswagen is Pathos (= het beroep op het gevoel) het belangrijkste overtuigingsmiddel. We krijgen beelden te zien van het oude vrouwtje die haar auto verkoopt, en terugdenkt aan alle ‘mooie momenten’ die ze ermee heeft beleefd (gevaarlijk rondscheuren). Vervolgens kopen de jongens na een inspectie het autootje toch gewoon van haar en komt er in beeld:

“Niet elk oud vrouwtje is even betrouwbaar. Elke Golf gelukkig wel.”

De reclame doet dus beroep op het gevoel door middel van humor, wat positieve emoties oproept bij de kijker over het product. Daarnaast proberen ze vertrouwen in de Golf op te wekken door middel van Logos (= rationele argumenten); ze laten beelden zien dat hoewel het oude vrouwtje zo roekeloos heeft gereden in de auto, hij nog steeds altijd even betrouwbaar is.

Er wordt gebruik gemaakt van de stijlfiguur hyperbool (= sterke overdrijving) op het moment dat ze het oude vrouwtje laten zien die rijdt in de Golf. Over het algemeen wordt wel gedacht dat bejaarden wat slechter rijden, maar ze rijdt overdreven roekeloos en gevaarlijk (wat wel toevoegt aan het komische effect). Verder wordt er ook nog gebruik gemaakt van het contrast tussen jong en oud: het oude vrouwtje verkoopt haar auto maar die is nog even goed voor de jongere mannen die hem gaan kopen.

Bronnen

  • Volkswagen Nederland. (2011, 30 september). Volkswagen “oud vrouwtje” commercial [Video]. Geraadpleegd op 27 februari 2017, van https://www.youtube.com/watch?v=aCbQoqtMjL8
  • Broek, J. van den, Koetsenruijter, W., Jong, J. de, & Smit, L. (2016). Beeldtaal (2e ed.). Amsterdam, Nederland: Boom.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s